Contemporary Look Zinc Effect Roof

Project Size: 150m2

Approved Contractor: Cure Roofing Ltd

Location: Harrogate

Project Type: New Build

Sector: Residential

System Installed: Protec System

Contemporary Look Zinc Effect Roof

The proprietors of this domestic property in Harrogate added a large extension with a total roof area of 150m2. The client wanted the new roof sections to complement the slate work and aesthetics of the original building whilst adding a contemporary and stylish look to the extension.


Originally considering a zinc sheeted roofing system, the client explored alternative materials that could achieve the same visual impact but at lower cost. After discussions with Cure Roofing Ltd, a Polyroof simulated metal finish was proposed as a roofing solution that would meet all the client’s requirements.

Not only do Polyroof’s range of liquids offer cost savings over traditional metals, but they are also lighter in weight, totally seamless and can be pigmented to any RAL colour. Having no scrap value, the client also had the added peace of mind that the roof would not be a target for theft.


A timber warm roof was constructed which incorporated 120mm PIR insulation to achieve a U-Value of 0.18 W/m2K in compliance with building regulations. An OSB3 TG4 deck was fitted above the insulation and Polyroof pre-formed GRP standing seam trims were fixed at 600mm centres into the deck. Next, the first coat of the Protec waterproofing system was applied over the whole roof area and encapsulating the standing seam trims. The roof was finished with a second coat of Protec pigmented to RAL 7016 providing an anthracite grey colour to the whole roof, accurately simulating the appearance of zinc roof sheets.

The workmanship by Polyroof approved contractor Cure Roofing was second to none and the quality of the finish left the client delighted with their new roof. With BBA approval, top-rated fire performance and Polyroof’s trusted 20 Year Accredited System Guarantee, the client has total peace of mind that their new extension could not be better protected for decades to come.

More Case Studies

Waterloo Station

As one of the busiest train stations in the UK, handling nearly 60 million travelers

Barbirolli Square

Polyroof was specified for this office roof refurbishment in Manchester that required a minimum disruption

McGee House

The client, Sarah Browne Architecture, first initiated contact with Polyroof through a website enquiry, seeking

Britannia Wharf

Britannia Wharf overlooks the remarkable wildlife corridor of the reclaimed historic Basingstoke Canal, which offers

Aberystwyth Fire Station

The certified Carbon Neutral Protec Evolve system was specified on this fire station refurbishment project

CASE STUDY

We use cookies.

We use cookies and similar technologies to improve your experience and measure your interactions with our websites, products and services. By clicking “Accept” or closing this banner, you agree to our website cookie use as described in our Cookie policy. If you click Reject Cookies button you will be redirected to our cookie policy.