Queens Crescent, London

Project Size: 66m2

Approved Contractor: Emperor Roofing Ltd

Location: London

Project Type: Refurbishment

Sector: Public

System Installed: Protec System

Queens Crescent, London

Queens Crescent is a bustling retail street situated in London’s Kentish Town. The roof area above the Post Office building, which also served as a communal walkway area with access to the upper level of the adjacent buildings, had been suffering from leaks. To add to the issues, the aged promenade tiles had worn and become a slip hazard when trafficked. Looking for a lasting waterproof solution that can also provide heavy duty anti-slip surfacing, the client turned to Polyroof for a solution. To minimise access disruption to the upper level adjacent buildings, the client had organised a 5-day window for the waterproofing and surfacing works to be completed.

The Solution

The main contractor had removed the old paving slabs and membrane back to the concrete deck underneath and carried out repairs to create a level surface.
Approved Polyroof Contractor Emperor Roofing began by priming the concrete surface to create a sealed, non-porous substrate. With its quick-curing properties, the Polyroof primer was ready to be over-coated only 30 minutes after its installation.

A specialist twin-pack epoxy metallic primer was applied to metal detailing sections, including ducting vents and the intricate balustrade detail alongside the communal stairwell, which also formed part of the specified works.
Local reinforcements were carried out to these details involving taking Protec resin and PolyMat 450 up by 150mm before applying the full waterproofing system.

Upon completion, the balustrades were re-painted, with the paint being taken over the waterproofing membrane to create a neat detail. A key advantage of liquid systems in general is their ability to seamlessly seal around complex detailing; in this instance, quite simply, the balustrades could not have been sealed effectively using a traditional waterproofing technology.

Polyroof’s Protec System enjoys exceptionally fast detailing speeds, where its formulation allows it to rapidly break down the chopped strand mat reinforcement and neatly moulds around the detail it is covering. To the left of the stairwell, the Protec system was chased in at a height of 150mm above the level of the stairs.

The termination point of the waterproofing membrane was sealed with mastic to create a fully weatherproof detail. The Protec system was dressed onto the wall abutments to the main areas but left self-terminated as new render is to be applied to the walls and taken down over the top of the Protec system.

After local reinforcements were completed the main waterproofing system was applied to the walkway and stair areas.
The two-coat Protec system was able to be rapidly installed with its 30-60 minutes cure times, meaning the project was comfortably ahead of schedule by the time it was complete.

Next, the designated anti-slip areas were carefully masked off, leaving the exposed waterproofing to the roof perimeters, detailing and vertical sides of the step and stairs. A third coat of Protec was applied to the masked sections and, whilst the liquid was still wet, 0.7-1.2mm quartz sand aggregate was broadcast into the resin.
Once dried, the aggregate is embedded within the membrane and lose sand was brushed off and collected to be re-used. In order to provide an extra-tough surface that sealed that aggregate in place, a coating of PolyFinish was applied over the aggregate in the client’s choice of light grey.

More Case Studies

Waterloo Station

As one of the busiest train stations in the UK, handling nearly 60 million travelers

Barbirolli Square

Polyroof was specified for this office roof refurbishment in Manchester that required a minimum disruption

McGee House

The client, Sarah Browne Architecture, first initiated contact with Polyroof through a website enquiry, seeking

Britannia Wharf

Britannia Wharf overlooks the remarkable wildlife corridor of the reclaimed historic Basingstoke Canal, which offers

Aberystwyth Fire Station

The certified Carbon Neutral Protec Evolve system was specified on this fire station refurbishment project

CASE STUDY

We use cookies.

We use cookies and similar technologies to improve your experience and measure your interactions with our websites, products and services. By clicking “Accept” or closing this banner, you agree to our website cookie use as described in our Cookie policy. If you click Reject Cookies button you will be redirected to our cookie policy.