Woodland Discovery Centre

Project Size: 200m2

Approved Contractor: Charlesworth Contractors

Location: Sheffield

Project Type: New Build

Sector: Hospitality

System Installed: 185 GRP System

Woodland Discovery Centre

The JG Graves Woodland Discovery Centre has been constructed in the Ecclesall Woods Sawmill as part of the Sheffield Woodlands Environment Enhancement Project.


The centre runs craft courses all through the year from cider making to wood work skills. Public events in the autumn and spring celebrate Sheffield’s rich woodland heritage and demonstrates the unique facilities of the centre, as well as providing activities such as story telling, discovering nature and traditional uses of wood in the home and garden.

The Solution

The project entailed designing a center that harmoniously blended with the enchanting surrounding woodlands. The main building featured a grand ‘ski slope’ style roof, initially planned to be waterproofed using metal sheets. However, the client quickly realised that this approach would be prohibitively expensive.


To meet the client’s requirements for a cost-effective alternative that maintained the intended appearance, they turned to Charlesworth Contractors—a Polyroof approved contractor with a proven track record of excellence. Recognizing the need for a swift and efficient waterproofing solution, we recommended the BBA Approved Polyroof 185 System with Lead Roll Effect trims.

The first step involved fixing high-quality plywood boards onto the roof’s support beams to create the ski-slope shape. This foundation was then enhanced with GRP trims meticulously applied to replicate the appearance of traditional lead rolls. Finally, our renowned Polyroof 185 System was expertly installed, swiftly forming a seamless and highly durable waterproofing membrane.

The implemented solution not only met the project’s time constraints but also exceeded expectations in terms of performance and aesthetics. With a 20-year insurance-backed guarantee, our Polyroof 185 system provided the client with peace of mind, assuring long-lasting protection for the roof. Furthermore, not only did our solution prove to be an attractive alternative to metal sheets, but it also offered significant cost savings.

The successful collaboration between Polyroof, Charlesworth Contractors, and the client resulted in a waterproofing solution that seamlessly blended into the natural surroundings of the woodlands. Our advanced liquid roofing system, coupled with expert craftsmanship, delivered an outcome that was both visually appealing and economically viable. With the Polyroof 185 System, we demonstrated once again our ability to provide efficient, durable, and cost-effective solutions for even the most challenging roofing projects.

More Case Studies

Waterloo Station

As one of the busiest train stations in the UK, handling nearly 60 million travelers

Barbirolli Square

Polyroof was specified for this office roof refurbishment in Manchester that required a minimum disruption

McGee House

The client, Sarah Browne Architecture, first initiated contact with Polyroof through a website enquiry, seeking

Britannia Wharf

Britannia Wharf overlooks the remarkable wildlife corridor of the reclaimed historic Basingstoke Canal, which offers

Aberystwyth Fire Station

The certified Carbon Neutral Protec Evolve system was specified on this fire station refurbishment project

CASE STUDY

We use cookies.

We use cookies and similar technologies to improve your experience and measure your interactions with our websites, products and services. By clicking “Accept” or closing this banner, you agree to our website cookie use as described in our Cookie policy. If you click Reject Cookies button you will be redirected to our cookie policy.